27 Eylül 2015 Pazar

Ev yapımı peynir





Malzemeler:
5 litre süt;
1 çorba kaşığı yoğurt;
1,5 kapak peynir mayası.

Hazırlanışı:

Beyaz peynir
*Isı ölçeriniz yoksa peyniri çiğden yapmanızı tavsiye ederim.
*Sütü hafifçe ısıtın, yoğurt mayalar gibi, yalnız biraz daha ılık olacak.
*Sütü önce pastörize edin 75 C ısıda, sonra soğumasını bekleyin 35-36 C dereceye kadar.
*Ilık süte 1 çorba kaşığı yoğurt ve 1,5 kapak peynir mayası ekleyin. Hafifçe zikzak yaparak karıştırın ve mayalanmasını bekleyin.
*Mayalanmış süt pelte gibi olacak, bıçağı batırıp kareler kesin.
*Peynir peltesini tülbent torbaya aktarın ve süzülmesi için bekletin.
*Sonra peyniri, altından ve yanlardan delikler açılmış kare plastik kutuya güzelce sıkıştırarak aktarın. En az 3-4 saat bekletin.
*Peynir kalıbını tuzlayın ve aynı büyüklükte deliksiz kutuya yerleştirin. Üzerine bir miktar daha tuz serpiştirin ve su doldurun.


Dil ve örgü peyniri
*Süzülmüş pelteyi delikli kaba alın ve 70 C ısıtılmış peynir suyuna koyun ve iyice yumuşayana kadar ahşap kaşık ile bastırarak bekletin.
*Sonra peyniri tezgahın üzerine koyup kaşık yardımı ile yoğurun, tekrar 70 C derecede olan suya koyun.
*Peynir macun kıvamına gelince elinizle oklava kalınlığında uzatın ve dört parmak uzunlukta parçalara kesin ve hemen soğuk suya batırıp biraz bekletin. Böylece lime lime DİL peyniri yapmış olursunuz. Dil peynirini kapaklı cam kapta muhafaza edin.

*Peynir hamurunu üç parçaya bölün her birini uzatıp belik gibi örün. İşte Örgü peyniri.

*Dilerseniz macun kıvamında peynir hamurunu uygun büyüklükte kaba alın ve üzerinden güzelce tepin. Kaşar peynirin üstüne ağırlık koyarak bekletin en az 2-3 saat, sonra kalıptan çıkartıp tuzlayın.

*En sonunda peynir suyunu da değerlendirin. Bunun için peynir suyuna yarım su bardağı yoğurt ve dilerseniz tuz ekleyip kaynatın. LOR  peyniri çökünce iyice soğumasını bekleyin. Sonra tülbende koyup güzelce süzün.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder