23 Ocak 2017 Pazartesi

Ekşili beşamel soslu lahana sarması



Malzemeler:
Lahana yaprakları;
300 gr. dana kıyma;
2-3 adet orta boy  soğan;
1 1/2 su bardağı pirinç;
1 çay kaşığı  biber salçası;
1 adet küçük domates;
1 çay kaşığı sumak;
1 çay kaşığı  nane;
1/2 çay kaşığı  pul biber;
1/2 çay kaşığı  kara biber;
Yarım  demet maydanoz;
Zeytin  yağı;
Tuz.
Beşamel sos malzemesi:
2-3  çorba  kaşığı un;
1 yumurta;
1 su bardağı yoğurt;
Kara biber;
Tuz;
1-2 adet limon:

Hazırlanışı:



*Lahana yapraklarını tuzlu ve sirkeli suda haşlayın.
*Sonra yaprakların  damarlı kısımlarını  keserek  inceltin. 
*Bol zeytinyağında doğranmış soğanları sote edip,  kıymayı ilave edin.
*Sonra karıştırarak  pirinci ve kalan diğer tüm malzemeleri ekleyin.




*Lahana  yapraklarına kıymalı harçtan  koyup  büyük  sarmalar  sarın.
*Sarmaların  seviyesine  kadar sıcak su dökün, kısık  ateşte  pişirin.
*Beşamel sosu  hazırlamak  için, unu tere yağında  kavurun. Su katıp  boza  kıvamına  inceltin.  Çırpılmış  yumurta ve  yoğurt  karışımını  yavaş  yavaş  yedirin.  Sosunuz  koyu  olursa  su ile  inceltin.
*Tuz,  kara biber ve limon suyu ile tatlandırın.
Sarmaların  üzerine  beşamel  sos  gezdirip  servis  edin.



Not:
Bu tarifi lahana turşusu ile de yapabilirsiniz şahane oluyor.

Sarmaları sarmadan önce turşu lahana yapraklarını yıkayın. Pişirirken biraz turşu      kokusu yayılacak. Fakat sarmaları tattıktan sonra buna değdiğini göreceksiniz.
Ekşili sosa gerek yok yoğurt ile servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.