30 Temmuz 2014 Çarşamba

Komposto



MALZEMELER:
Vişne, kiraz, kayısı, şeftali, böğürtlen, frambuaz, erik, üzüm ve başka dilediğiniz meyve;
Şeker;
Su.
HAZIRLANIŞI:


*Meyveleri yıkayıp saplarını ayıklayın, büyük meyvelerin çekirdeklerini çıkartın ve gerekirse büyük dilimlere kesin.
*Meyveleri  900 gr. kavanozların ortasına kadar doldurun. Her kavanoza 5 dolu çorba kaşığı şeker koyun.
*Kavanozların kapaklarını güzelce sıktıktan sonra  sıcak su dolu büyük tencereye yerleştirin  ve  kaynatın.
*Meyvelerin sertliğine göre kaynatma süresini uzatın. Mesela çilek, kiraz, kayısı, böğürtlen kompostosu 10 dakika kaynaması yeterli.  Elma, ayva gibi meyveleri biraz daha fazla kaynatın.
*Bu şekilde sterilize etiğiniz  kompostoları  buz dolabına koymadan 1-2 yıl muhafaza edebilirsiniz.