Malzemeler:
5 litre süt;
1 çorba kaşığı yoğurt;
1,5 kapak peynir mayası.
Hazırlanışı:
Beyaz peynir
*Isı ölçeriniz yoksa peyniri çiğden yapmanızı tavsiye ederim.
*Sütü hafifçe ısıtın, yoğurt mayalar gibi, yalnız biraz daha
ılık olacak.
*Sütü önce pastörize edin 75 C ısıda, sonra soğumasını
bekleyin 35-36 C dereceye kadar.
*Ilık süte 1 çorba kaşığı yoğurt ve 1,5 kapak peynir mayası
ekleyin. Hafifçe zikzak yaparak karıştırın ve mayalanmasını bekleyin.
*Mayalanmış süt pelte gibi olacak, bıçağı batırıp kareler kesin.
*Peynir peltesini tülbent torbaya aktarın ve süzülmesi için
bekletin.
*Sonra peyniri, altından ve yanlardan delikler açılmış kare
plastik kutuya güzelce sıkıştırarak aktarın. En az 3-4 saat bekletin.
*Peynir kalıbını tuzlayın ve aynı büyüklükte deliksiz kutuya
yerleştirin. Üzerine bir miktar daha tuz serpiştirin ve su doldurun.
Dil ve örgü peyniri
*Süzülmüş pelteyi delikli kaba alın ve 70 C ısıtılmış peynir
suyuna koyun ve iyice yumuşayana kadar ahşap kaşık ile bastırarak bekletin.
*Sonra peyniri tezgahın üzerine koyup kaşık yardımı ile
yoğurun, tekrar 70 C derecede olan suya koyun.
*Peynir macun kıvamına gelince elinizle oklava kalınlığında
uzatın ve dört parmak uzunlukta parçalara kesin ve hemen soğuk suya batırıp
biraz bekletin. Böylece lime lime DİL peyniri yapmış olursunuz. Dil peynirini
kapaklı cam kapta muhafaza edin.
*Peynir hamurunu üç parçaya bölün her birini uzatıp belik gibi örün. İşte Örgü peyniri.
*Dilerseniz macun kıvamında peynir hamurunu uygun büyüklükte
kaba alın ve üzerinden güzelce tepin. Kaşar peynirin üstüne ağırlık koyarak
bekletin en az 2-3 saat, sonra kalıptan çıkartıp tuzlayın.
*En sonunda peynir suyunu da değerlendirin. Bunun için peynir
suyuna yarım su bardağı yoğurt ve dilerseniz tuz ekleyip kaynatın. LOR peyniri çökünce iyice soğumasını bekleyin.
Sonra tülbende koyup güzelce süzün.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder